Ontstaan van de brassband

De brassband is rond 1800 ontstaan in de Engelse industriegebieden. Om de arbeiders een nuttige vrijetijdsbesteding te geven, werden orkesten opgericht die vaak werden gesponsord door de kolenmijnbedrijven. Omdat men dacht dat arbeiders te grove handen hadden om een strijkinstrument te kunnen bespelen, werd gekozen voor koperen blaasinstrumenten. De bezetting werd bewust klein en eenvoudig gehouden.

 

In 1878 formeerden Charles Fry en zijn drie zonen in Engeland een brasskwartet dat hun muziek ten gehore bracht op straat en op markten. De stichter van het Leger des Heils, William Booth, hoorde hiervan en ging het kwartet inzetten voor activiteiten van het Leger des Heils. Na verloop van tijd werd het Fry ensemble uitgebreid met andere instrumenten. De eerste echte brassband werd samengesteld in december 1879. Na 1945 werd de brassband in Nederland geïntroduceerd.

 

Door de lange historie in Engeland zijn vele composities voor brassband beschikbaar. De laatste jaren schrijven ook veel Nederlandse componisten mooie werken voor deze specifieke orkestvorm.  

En zo ontstond Brassband Gelderland!

Het begon allemaal op 12 augustus 1965. Henk Alders, hoornist bij het Gelders Orkest, nodigde vijf muzikanten uit voor een kop koffie bij hem thuis. Het ging niet alleen om een gezellig onderonsje. Nee, Henk wilde graag een regionale brassband oprichten. Iedereen vond dit een goed idee en drie weken later kwam het zestal alweer bij elkaar. In een zaaltje in Elst werden de plannen verder uitgewerkt.  

 

De zaalhouder had plezier in het enthousiasme van het zestal. Voor slechts 10 gulden (zonder kachel) dan wel 15 gulden (met kachel) stelde hij zijn accommodatie beschikbaar. Op 2 oktober 1965 was het een feit: de eerste repetitie van Brassband Gelderland! 

 

Na enkele maanden flink oefenen, werd op 7 juni 1966 in Eerbeek het eerste concert gegeven. In de jaren daarna volgden vele concerten, niet alleen in de Provincie Gelderland maar ook ver daarbuiten. En ook nu is Brassband Gelderland nog steeds springlevend!